KAEDAH/CARA PENGHASILAN
Tenaga kerja yang digunakan ialah seramai 5 orang sahaja.
BAHAN-BAHAN :
1- Ikan segar
2- Tepung kanji/ Tepung sagu
3- Garam
4- Air
5-MSG
PERALATAN :
1- mesin ikan
2-Mesin menggaul isi ikan dan tepung kanji sebelum diuli
3- Garam
4- Air
5-MSG
PERALATAN :
1- mesin ikan
2-Mesin menggaul isi ikan dan tepung kanji sebelum diuli
KEROPOK :
Lekor - 300g = 16cm
Lekor - 300g = 16cm
Losong - 100g = 12cm
KAWALAN MUTU :
menggunakan ikan yang segar dan peralatan yang bersih untuk menghasilkan keropok lekor/losong yang lazat dan brkhasiat.Sentiasa memastikan tmpat kerja bersih dan selesa untuk para pekerja saya kerja.
CARA-CARA : menggunakan ikan yang segar dan peralatan yang bersih untuk menghasilkan keropok lekor/losong yang lazat dan brkhasiat.Sentiasa memastikan tmpat kerja bersih dan selesa untuk para pekerja saya kerja.
Ambil isi ikan, buangkan tulangnya. Tumbuk atau cincang halus isi ikan yang segar sambil dibubuh garam. Uli untuk jadikan
doh yang kenyal . Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi.
GAMBAR-GAMBAR PEMPROSESAN
No comments:
Post a Comment