Monday, 12 March 2012

KAEDAH/CARA PENGHASILAN

Tenaga kerja yang digunakan ialah seramai 5 orang sahaja.  
 BAHAN-BAHAN
1-  Ikan segar
2- Tepung kanji/ Tepung sagu
3- Garam 
4- Air
5-MSG
PERALATAN :  
1- mesin ikan
2-Mesin menggaul isi ikan dan tepung kanji sebelum diuli
KEROPOK  
Lekor       - 300g        = 16cm
  
Losong     - 100g        = 12cm 
KAWALAN MUTU :  
menggunakan ikan yang segar dan peralatan yang bersih untuk menghasilkan keropok lekor/losong yang lazat dan brkhasiat.Sentiasa memastikan tmpat kerja bersih dan selesa untuk para pekerja saya kerja.
CARA-CARA  :  
Ambil isi ikan, buangkan tulangnya. Tumbuk atau cincang halus isi ikan yang segar sambil dibubuh garam. Uli untuk jadikan 
doh yang kenyal . Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali   MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi.

   GAMBAR-GAMBAR PEMPROSESAN

 

No comments:

Post a Comment